גנית פרג

"אצלי? ברוך השם היום כבר בסדר, כשהוא היה קטן היה קשה מאוד, הוא היה מתעורר בלי הפסקה אבל כמו אצל כולם, זה עבר…היום הבעיה היא בעיקר בהשכבות, מאבקים בלי סוף עד שהוא נרדם…., הוא גם עובר אלינו לפעמים בחמש בבוקר אבל זה כיף, אנחנו ממשיכים לישון יחד…" מוכר לכם?
גם לילד שלכם לוקח שעתיים להרדם ובסוף הוא נרדם בשעה מאוחרת אבל, הי, לפחות הוא כבר ישן סוף סוף לילה שלם?
אם עניתם כן לשתי השאלות יתכן ואתם חווים את המצב הנוכחי כחזון אחרית הלילות אך חשוב שתדעו שבעיות השינה של ילדיכם לא נעלמו וכנראה גם לא יעלמו מעצמן. הן רק משתנות עם הגיל.

איך נזהה בעיית שינה בגיל הרך?

אצל תינוקות צעירים קשה "לפספס" הפרעות שינה המתבטאות לרוב ביקיצות מרובות ובקושי להירדם בתחילת הלילה, במהלכו (חלונות עירות) וגם בשנות היום.
אצל ילדים בוגרים יותר בעיות השינה משנות את אופיין והן מתבטאות לרוב בהשכבות ארוכות בתחילת הלילה, הירדמויות בשעות מאוחרות ויקיצה לפנות בוקר כשבמקרים רבים הילד עובר להמשיך את שנתו במיטת ההורים.

מדוע זה כך?

ככל שהילדים מתבגרים השינה שלהם מתחזקת, המעברים בין מחזורי השינה מתחזקים ולכן ישנן פחות יקיצות באופן טבעי. מכאן הנטייה של הורים רבים לחשוב שבעיות השינה עוברות עם הגיל אולם זוהי טעות.
לפי שיטת 'לילה טוב' בעיית שינה קשורה לאי יכולתו של הילד להירדם באופן עצמאי ולא למספר היקיצות בלילה. ילד שיודע להירדם באופן עצמאי מחזיר את עצמו לישון בין מחזורי השינה אולם אצל ילד שאינו מסוגל לכך נראה קושי בעיקר בהירדמות הראשונית בתחילת הלילה ולפנות בוקר כשרמת המלטונין (הורמון השינה) יורדת.
יתרה מזו, כשמדובר בילדים בגילאי 2-5 שנים הקושי להירדם בתחילת הלילה משתלב עם בדיקת הגבולות המתפתחת גם כך בגילאים הללו ועם כך שהורים אף משכנעים את עצמם שזה בסדר כי זה זמן האיכות שלהם עם הילד כיוון שמגיעים מאוחר מהעבודה.
כידוע, ילדים בודקים גבולות במקומות בהם הגבול אינו ברור, ונושא השינה פוגש את ההורים בסוף היום כשלרוב הם כבר עייפים ואין להם כח להתמודד. לפעמים זה מתחיל במקרה כשעם המעבר למיטת נוער הילד "בורח" לסלון וההורים מתמוגגים מהמלאך בפיג'מה המתוקה שמופיע פתאום. אבל מאותו רגע הילד מבין שיש בזה עניין והוא ימשיך לעשות כך גם בלילות הבאים הן בגלל תשומת הלב והן בגלל שהוא פשוט לא יודע מה הוא אמור לעשות במיטה.
מצד ההורים הקושי העיקרי הוא שהם רואים מולם ילד גדול ועצמאי ואינם מבינים מדוע הוא אינו מצליח להירדם לבד במיוחד כשהגננת מספרת להם שבגן הילד נרדם לבד בלי בעיה. חשוב מאוד שההורים יבינו שיש כאן קושי אמיתי של הילד ולא מניפולציות שהוא מפעיל עליהם.

אז מה עושים?

הבהרת ציפיות: שבו יחד והחליטו מה עושים ואיך מגיבים לתסריטים אפשריים (והרי אתם מכירים היטב את הילד שלכם). למשל אם ילדיכם טוען שהוא רעב בכל פעם שהוא נכנס למיטה, שאלו אותו מיד לאחר ארוחת הערב אם הוא סיים כי עד הבוקר לא יהיה אוכל. אם הוא מבקש עוד ועוד סיפורים, הגדירו עימו מראש כמה סיפורים תקריאו לו ועימדו בזה וכו'…שתפו את הילד מבעוד מועד מה עומד לקרות בכל שלב, שלא יופתע.
עקביות ובהירות: כדי לא לשדר מסר מבלבל חשוב שתהיו ברורים ועקביים במסרים שלכם. אם הסברתם לילד בתחילת הלילה שמהיום לא עוברים יותר למיטה של אבא ואימא הקפידו לעמוד בזה גם אם ויכוחים זה הדבר האחרון שבא לכם לעשות ב- 4 לפנות בוקר.
עידוד: אם ילדיכם יקום בבוקר במיטתו במקום לתת לו פרסים העובדים רק לטווח קצר, עודדו וחזקו אותו: "אני רואה שהצלחת לישון כל הלילה במיטתך ואני גאה בך, אתה ילד בוגר". בכך תחזקו את ההתנהגות הזו לטווח ארוך ותתנו לילד את תחושת המסוגלות החשובה כל כך לשלב בו הוא נמצא מבחינת ההתפתחות הרגשית.
מתי מורידים את שנת צהריים? רק כאשר ילד שיודע להירדם באופן עצמאי, מתקשה לפתע מאוד להירדם בתחילת הלילה ולא מצליח להירדם עד שעה מאוחרת (לאחר 21:30).
העברה למיטת נוער\מעבר: אם ילדיכם ישן היטב רק במיטה שלכם הדבר קשור לעצם נוכחותכם ולא לנוחות מיטת התינוק. לכן, אני ממליצה שלא למהר עם המעבר למיטה גדולה יותר כל עוד אין סכנה בטיחותית שהילד יטפס וייפול מהמיטה. מומלץ מאוד ללמד ילדים להירדם עוד במיטת התינוק לפני המעבר למיטה הגדולה.
אוכל: במידה וילדיכם עדיין אוכל במיטה לפני השינה הוציאו את האוכל מטקס השינה ואל תאפשרו לו לאכול במיטה.

לסיכום,

אם ילדכם מתקשה ללכת לישון בתחילת הלילה, נרדם לאחר 21:30 ו\או מתעורר לפנות בוקר ועובר למיטתכם הוא סובל מבעיית שינה שעלולה ללוות אותו כל חייו גם כבוגר. הסתכלו סביבכם (אולי אף אתם בעצמכם) ותראו כמה מבוגרים נרדמים רק עם טלויזיה, קריאת ספר או תלות אחרת – סבירות גבוהה שגם הם סבלו מבעיות שינה בילדותם, שכנראה לא באו על פתרונן.
החדשות הטובות הן שעדיין לא מאוחר מדי להקנות לילדיכם הרגלי שינה טובים לכל החיים. זה רק בידיים שלכם – לכו על זה!

ההרצאה הקרובה להורים לבני ה 2-5 תתקיים 11.9.12, בשעה 20:30, בהוד השרון, רחוב הבנים 14.

לפרטים נוספים, לחצו כאן