image-post6

אם תשאלו הורים, רופאים, אחיות טיפת חלב – מה היא בעיית שינה? סביר להניח שיאמרו לכם "תלוי במספר היקיצות בלילה", האמנם?
לפי ההגדרה שלנו, במרכז 'לילה טוב', בעיית שינה מתחילה בחוסר היכולת של הילד להירדם באופן עצמאי בהנחה שהוא מעל גיל 5 חודשים ולמה?

האם אתם מכירים את המצב בו הילד ישן נהדר, לעיתים אפילו לילות רצופים ואז מתרחש שינוי כלשהו והוא מתחיל להתעורר בלילה? קרה לכם שההרדמות היו מאוד קלות ומהירות ולפתע יום אחד ההרדמות הפכו ארוכות יותר ויותר?

כל אלו מצבים מוכרים כמעט לכל הורה והסיבה קשורה באופן ההירדמות – עצמאית או תלותית.

כשהורה מספר שהילד שלו ישן לילה שלם ברציפות אני מיד שואלת "ואיך הוא נרדם?" וגם כשהוא מספר לי שהילד נרדם עצמאית, אני לא מרפה ושואלת "האם אתם משכיבים אותו במיטה ער לחלוטין ללא בקבוק או עזרה אחרת והוא נרדם לבד כשאתם לא נוכחים? "…ומה קורה כשמתעורר בלילה? איך נרדם חזרה?" ואם אני מבינה שהילד לא נרדם עצמאית, אני מציעה להתחיל ללמד את הילד להרדם באופן עצמאי כיוון שקיים סיכוי גבוה ביותר שה"שינה הרצופה" במתכונת הנוכחית הנה זמנית.

הורים רבים משייכים את הזמניות הזו ל"עין הרע" 🙂 "סיפרתי לכולם שהוא ישן טוב וכנראה עשו לי עין הרע…" אז זהו שזה לא זה, העניין הוא שהילד שלכם פיתח "עמידות" לגורמי התלות החיצוניים, זה כבר לא עובד עליו. כאשר לילד ישנה תלות אפילו קטנה ביותר (כמו תלות בזה שהוריו יכניסו לו מוצץ לפה בלילה), מתישהו ולרוב זה בעקבות טריגר כמו שיניים, מחלה, כניסה לגן, חזרה של אימא לעבודה, לידה של אח וכו'… הילד יתחיל להתעורר בלילה ולהתקשות להירדם. ההורים לא מבינים מה השתנה ומיד חושדים שמשהו עובר על הילד אך זכרו – אם הילד לא ידע להירדם עצמאית קודם לכן יש סבירות גבוהה ביותר שזה העניין וזה לא יעבור אם לא תלמדו אותו הירדמות עצמאית, לעיתים זה אף רק מידרדר.

אם אתם מכירים מצב בו ישנה הידרדרות בהרגלי השינה של הילד ואתם רוצים לדעת אם זה משהו זמני ויעבור לבד, שאלו את עצמכם קודם כל האם הוא ידע להירדם עצמאית קודם לכן ולישון לילות רצופים.

– אם התשובה היא כן אז סביר להניח שזה יהיה זמני (ואם לא עבר אחרי שבוע-שבועיים פנו לעזרה)

– אם התשובה היא לא אז סביר להניח שזה לא יעבור לבד ותצטרכו ללמד אותו הירדמות עצמאית

בעיות שינה לרוב לא עוברות עם הגיל, הן משנות את אופיין, אם בגילאים הצעירים יותר (5 חודשים עד שנתיים) הן באות לידי ביטוי בקושי בהירדמות, יקיצות בלילה וקושי בשנות היום, בגילאים הבוגרים יותר (שנתיים-חמש) זה יבוא לידי ביטוי בקושי בהירדמות, לרוב דחיית שעת השינה   ולעיתים יקיצה בשעות המוקדמות של הבוקר ומעבר למיטת ההורים.

מהי הירדמות עצמאית?

הירדמות עצמאית הינה מצב בו אתם משכיבים  את הילד שלכם אחרי טקס שינה, אומרים לו לילה טוב ונותנים נשיקה והוא נכנס למיטתו ער לחלוטין בלי שום עזר חיצונית (למעט מוצץ או חפץ מעבר בטיחותי בהנחה שהוא מסוגל לספק לעצמו גם במהלך הלילה) ונפגשים איתו בבוקר (שינה רציפה של 10-12 שעות). אינדיקציה נוספת להירדמות עצמאית היא האם הילד שלכם יודע להירדם עצמאית כמו שתואר כאן גם בשנות היום כשהן איתכם

נשמע לכם חלום?
אז זהו שלא, לצערנו תינוקות וילדים רבים חווים בעיות שינה ולעיתים מבלי שהוריהם מודעים לכך, אם הילד שלכם לא עונה לקריטריונים הללו, פנו לעזרה והקנו לו הרגלי שינה בריאים לכל החיים

לשיחה עם יועצת שינה לחצו כאן ובחרו

לילה טוב,

גנית