• שנות יום קצרות

    שאלה

    ביתי בת 10 חודשים וישנה יחסית טוב בלילה. הבעיה היא עם שנות היום: היא ישנה 4 תנומות ביום שכל אחת מהן נמשכת חצי שעה. היא מתעוררת בבכי ואני יודעת שהיא עייפה.

    האם התנומות הללו מספיקות לה?

    תשובה

    אני בהחלט מבינה את הצורך שלך בכמה דקות מנוחה ביום לעצמך. זה בהחלט חשוב גם בשביל ההורים להתמלא באנרגיות כדי להמשיך ולהיות עם הילדים.

    לשאלתך, קודם כל שימי לב האם ביתך עייפה רוב שעות היום, עצבנית, עד כמה היא חיונית ומתפקדת? ואם את רואה שהיא זקוקה לעוד שינה אני ממליצה להאריך לה את שנות היום.

    מחזור שינה של תינוקות נמשך שעה (בשונה ממבוגר), מה שבעצם אומר שביתך לא מצליחה להשלים מחזור שינה אחד במהלך תנומות היום ולכן יש צורך להאריכן.

    אני מציעה שתשבי ליד ביתך כ- 5-10 דקות לפני שאמורה להתעורר (למשל, אחרי 25 דקות) וברגע שאת רואה תזוזה קלה נסי למנוע ממנה להתעורר על ידי כך שתנדנדי מעט את המיטה, לטפי, טפחי קלות עד שתיכנס שוב לשינה עמוקה. אם תצליחי להאריך לה את השינה במשך מספר ימים ברצף, היא תתחיל להאריך אותה לבד וללא עזרה.

  • התינוק שלנו מתעורר וחוזר לישון רק אחרי שאנחנו נותנים לו מוצץ

    שאלה

    בני בן השנה וחודשיים נרדם לבד והולך לישון יפה מאוד אך מתעורר פעמים רבות בלילה למוצץ. אפשר לומר כי הוא אפילו לא מתעורר, הוא בוכה עם עיניים עצומות ומחכה עם פה פתוח עד שאכניס לו את המוצץ לפה. מה לעשות? איך זה שהוא נרדם לבד בתחילת הלילה אך במהלכו לא?

    תשובה

    בנך אכן תלוי במוצץ כדי להירדם ולא סתם…הוא תלוי בכך שתכניסו לו אותו לפה. בגדול אכן תינוקות רבים תלויים במוצץ בכדי להירדם וזו לא בעיה מבחינתי, כל עוד הילד יודע לקחת מוצץ לבד. בנך כבר גדול ואני משוכנעת כי מבחינה מוטורית גם במהלך היום הוא מסוגל להכניס לעצמו את המוצץ לפה. תינוקות מגיל חמישה חודשים מסוגלים לעשות זאת. עלייך לוודא קודם שהוא עושה זאת במהלך היום ולאחר מכן להתעקש שיעשה זאת גם בלילה. תחילה כשהוא הולך לישון, כלומר עדיין ער ולאחר מכן גם במהלך הלילה כשמתעורר בקשי ממנו לקחת את המוצץ ולהכניס לבד לפה. יכול להיות שבהתחלה זה יעיר אותו מעט (כי לפני כן הוא אפילו לא היה צריך לפקוח את העיניים), אך לאט לאט ההתעוררויות ייפסקו מאחר והוא כבר לא יהיה תלוי בכם.

  • האם החלפת בקבוק חלב במים תפסיק התעוררויות בלילה?

    שאלה

    ביתי בת השנה עדיין מתעוררת בלילה לבקבוקי חלב. חברה המליצה לי להחליף לה אותם במים כדי שלא יהיה שווה לה להתעורר. האם את ממליצה על זה?

    תשובה

    אכן זו המלצה רווחת בקרב הורים, אך מניסיוני לא מומלץ להחליף בקבוק חלב במים.

    נכון שיש מקרים בודדים מאוד שהדבר עוזר אך ברוב המקרים זו בעצם החלפה של תלות בתלות. ילדים רבים במקרים כאלו פשוט ממשיכים להתעורר בלילה כדי לקבל מים בבקבוק. אנו מוצאות עצמינו פעמים רבות עובדות עם הורים על גמילה ממים בלילה. הבעיה עם מים היא שלילדים יש נטייה להגדיל את כמויות המים וזה כמובן הופך בעייתי.

    בכדי שביתך תתחיל לישון כל הלילה, אני ממליצה לך ללמדה להירדם עצמאית בלי בקבוק ובשלב ראשוני, גם כשמקבלת בקבוק בלילה, מנעי ממנה "להירדם עליו" וברגע שהיא תנתק את ההקשר של הבקבוק עם השינה היא עשויה להוריד את הבקבוק אפילו בעצמה.

  • לינה משותפת

    שאלה

    ילדינו בן ה 9 חודשים ישן איתנו במיטה. הוא מתעורר המון פעמים וגם ההרדמה קשה וארוכה, לעיתים שעה ויותר ודורשת מאחד מאיתנו להישאר לשכב לידו עד, מה לעשות?

    תשובה

    ראשית, חשוב לדעת האם הבחירה בלינה המשותפת הנה מתוך אידיאולוגיה וכך זה הולך להישאר כל עוד הוא מחליט שהוא נשאר איתכם (ולא אתם) או שהבחירה נעשתה מתוך חוסר רצון או כוח להתמודד עם בעיות השינה של ילדכם.

    אם מתוך אידיאולוגיה אז חשוב לשמור על העניין הבטיחותי (למשל: עדיף מיטה צמודה לשלכם או שהוא ישן בין הקיר לאימא), אם מתוך נוחות ובגלל בעיות השינה, העבירו אותו כבר למיטתו ואל תדחו את המעבר כי ככל שתחכו יהיה קשה יותר. בגדול אפשר ללמד ילדים לישון טוב בלינה משותפת אך חשוב להבין שלא תמיד ניתן להגיע להירדמות עצמאית לחלוטין.

    דבר נוסף שחשוב לדעת זה שיש ילדים שהלינה המשותפת מפריעה להם בשינה. במקרים כאלו, כמובן שחשוב לשים את צרכי הילד בראש סדר העדיפויות. החליטו על אופן השינה ולפיכך למדו אותו הירדמות עצמאית.

  • איך לבנות טקס שינה יעיל ואיכותי?

    שאלה

    ביתי בת השנה וחודשיים מתקשה להיכנס לשנת לילה. היא הולכת לישון בשעה 20:00 בערב ומתעוררת כל חצי שעה עד 24:00 בלילה ורק אז מצליחה ליצור רצף של שינה. מה יכולה להיות הסיבה?

    תשובה

    אתה מתאר תופעה שהורים רבים חווים אותה.

    נראה כי בתך לא ממש מפנימה כי בשעה 20:00 כאשר היא מושכבת לישון, מתחיל הלילה ומבחינתה הלילה מתחיל רק בחצות. לרוב הסיבה היא טקס שינה שאינו מובנה. לטקס שינה ישנה חשיבות מאוד גדולה בכדי שבתך תבין מתי נגמר היום ומתחיל הלילה. חשוב שטקס שינה יהיה בנוי מרצף של דברים קבועים שיחזרו על עצמם בכל ערב לפני השינה, לדוגמא: ארוחת ערב (מוצקים), אמבטיה, בקבוק/הנקה ולישון. כמובן שאפשר להכניס גם מוזיקה שקטה או סיפור אך חשוב ביותר לא להכניס זמן משחק באמצע ושהכול יתנהל בחדר בו היא הולכת לישון מרגע ההתארגנות שלאחר האמבטיה. כאשר טקס השינה יהיה קבוע ומובנה ביתך תבין שמדובר בשנת לילה מהרגע שהיא נכנסת למיטה לאחר האמבטיה והשינה שלה תתחיל להיות רציפה כבר מתחילתו של הלילה.

    פחות חשוב מה יהיה במהלך טקס השינה (למעט זמן משחק שלא מומלץ), יותר חשוב שיהיה קבוע ויחזור על עצמו בכל ערב לפני השינה. זה גם נותן ביטחון מעצם זה שהיא יודעת בדיוק מה הולך לקרות עכשיו.

  • מתי להוריד את שנת הבוקר?

    שאלה

    יש לי ילד בן שנה ו-3 חודשים שישן שתי תנומות ביום, תנומת בוקר של שעה ותנומת צהריים של כשעתיים. האימהות בגן אמרו לי שצריך להוריד לו את שנת הבוקר כי בגילו הוא כבר לא זקוק לכך, האם להוריד לו ואם כן איך לעשות זאת?

    תשובה

    ישנם מיתוסים רבים סביב נושא השינה.

    אכן תינוקות רבים בגילאים הללו מתחילים להוריד את שנת הבוקר, יש אפילו גני ילדים שכבר לא מאפשרים זאת. אני חושבת שאם בנך עדיין זקוק לזה ובגן מאפשרים לו את השינה הזו תני לו אותה.

    בדרך כלל אנחנו רואים מתי ילד מחליט לוותר על שנות יום, יש ילדים שמתחילים לקצר משמעותית את שנת הבוקר, יש שמתקשים להירדם וכו'. כל עוד הילד שלך זקוק לשתי תנומות יום, אפשרי לו אותן.

  • יקיצות מוקדמות בבוקר

    שאלה

    בני בן השבעה חודשים מתעורר מוקדם מאוד בבוקר. הבעיה היא שזה הולך ומקדים יותר ויותר, מה לעשות כדי לדחות לו את שעת היקיצה?

    תשובה

    אכן זו תופעה מוכרת ולא פשוטה אבל פתירה. התופעה, שאתה מתאר, מתרחשת לרוב במצבים בהם תינוקות מתעוררים, ההורים מנסים להחזירם לישון ומוצאים עצמם מתעקשים ומתעקשים ולאחר זמן מה מוותרים. הילד לומד שזהו סוג של מאבק, אשר בסופו הוא מנצח כלומר לא חייבים לחזור לישון.

    ראשית, חשוב שלא להתייחס לזה כאל מאבק אלא כאל סוג של למידה, המסר חייב להיות ברור ועקבי.

    אם מדובר בשעה סבירה ואתם לא רוצים להיכנס לזה ותרו מראש אבל אם החלטתם שזו שעה מוקדמת מדי ואתם לא רוצים להתחיל את היום התעקשו והתייחסו להתעוררות הזו כאל אמצע הלילה (כאילו התעורר בחצות) עד שיירדם. למידה כזו מתרחשת אחרי יומיים-שלושה בהם לא ויתרתם והוא באמת מבין שמדובר עדיין בלילה. לעומת זאת אם תמשיכו להתעקש להחזירו לישון ושוב תוותרו, שעת היקיצה תהפוך מוקדמת יותר ויותר.

  • איך להתמודד עם התעוררויות של תאומים בלילה?

    שאלה

    יש לי תאומים בני שנה. הם מתעוררים בלילה לפעמים בכדי לאכול ולפעמים למוצץ, אך כיוון שאני פוחדת שהם יעירו אחד את השני אני מוציאה את מי שהתעורר מהחדר. לעיתים ההתעוררויות הופכות להיות ארוכות ומתישות. מה לעשות כדי שלא יעירו אחד את השני ושיתחילו להתעורר באותה שעה כדי להקל עלי?

    תשובה

    אכן עם תאומים המצב קצת יותר מורכב, אך פתיר. הורים רבים לתאומים חוששים שהאחד יעיר את השני . זה יכול לקרות גם אצל הורים לתינוק כשיש אח גדול יותר שישן באותו חדר. הטעות השכיחה ביותר היא אכן להוציא את מי שהתעורר מהחדר כדי שלא יעיר את השני.

    מה שאני מציעה, מניסיוני בעבודה עם תאומים, זה דווקא להרגיל אותם לבכי או לקולות האחד של השני, כיוון שככל שתתני לזה לקרות כששניהם בחדר, ייתכן כי בהתחלה זה יהיה קשה יותר כי באמת שניהם יתעוררו אך עם הזמן הם יתרגלו וילמדו שלא להתעורר האחד מהשני.

    דבר נוסף – עצם ההוצאה מהחדר של מי מהם שהתעורר גורמת לאיזושהי ציפייה חוזרת, כלומר בכל פעם שיתעוררו הם יצפו שתוציאי אותם מהחדר וזה מה שגורם להתארכות של ההתעוררות. ככל שיהיה ברור להם שאין "הפתעות" ונשארים בחדר, זה יקצר את ההתעוררויות ובהמשך אף יפסיקן. לגבי הסנכרון ביניהם, לרוב זה מגיע לבד עם הזמן.

  • מעבר ממיטת תינוק למיטת נוער

    שאלה

    יונתן בן שנתיים וחודש ואנחנו רוצים להעבירו למיטת נוער. שמעתי מחברות שמהרגע שילדים עוברים למיטה, שהם יכולים לרדת ממנה, זה הופך לסיוט כי הילד כל הזמן יורד מהמיטה. יש מה לעשות כדי למנוע את זה?

    תשובה

    אכן את מתארת בעיה שכיחה ביותר בקרב הורים לילדים צעירים. הטיפ המשמעותי שאני יכולה לתת לך הוא שבפעם הראשונה שתראי את בנך צץ בסלון עם חיוך מרוח על השפתיים ומרקד לו בפיג'מה המתוקה שלו מבסוט מהגילוי החדש שאפשר לרדת מהמיטה, התאפקו שלא לצחוק (וזהו מראה מאוד מצחיק), קומו אליו, החזירו אותו למיטה ואמרו לו שלא יורדים מהמיטה לבד ואם הוא צריך משהו שיקרא לכם (אחר כך לכו לסלון ותצחקו כי זה באמת משעשע). אם תצחקו בפניו זה יעודד אותו לפעמים הבאות.

    התגובה הראשונית שלכם למחזה של ירידה מהמיטה היא זו שתקבע את ההמשך. ברגע שיבין שאכן לא יורדים מהמיטה לבד זה יחסוך לכם גם התעסקות בהשכבה הראשונית בכל לילה וגם שקט ובטחון בלילה שלא ירד מהמיטה בלעדיכם.

  • האם הירדמות בהנקה היא בעייתית גם בהנחה שהילד ישן טוב?

    שאלה

    יש לי תינוקת בת 5 חודשים שנרדמת רק בהנקה אבל היא ישנה טוב בלילה

    ומתעוררת פעם אחת להנקה. האם זה בסדר? האם זו בעיה שהיא נרדמת בהנקה?

    תשובה

    אני שמחה שאת שואלת את השאלה הזו. ישנם שני סוגים של ילדים: אלו שישנים טוב ("המלאכיים") ואלו שמתעוררים פעמים רבות בלילה  ("המאתגרים").

    הורים רבים שנמצאים במצבך לא ייפנו לקבלת עזרה כיוון שביחס לתינוקות בגיל הזה בתך באמת ישנה טוב, אבל…..אכן ישנה בעיה כיוון שברגע שביתך נרדמת רק בהנקה היא בעצם תלויה בכך כדי להירדם, היא לא יודעת להירדם באופן עצמאי. הבעיה עלולה להחמיר במצבי "משבר" כמו למשל צמיחת שיניים שיציקו לה או חלילה, צינון, למידה התפתחותית (זחילה, למשל), שיגרמו לה להתעוררויות נוספות בלילה ובכל פעם שבתך תתעורר, סביר שהיא תזדקק לאותו גורם חיצוני בכדי להירדם (הנקה) .

    מספיק שמספר לילות היא תקבל יותר הנקות בלילה ותצליח להירדם רק כך בכדי שזה יתקבע ואז קיימת סבירות גבוהה מאוד שביתך תפתח הרגלים חדשים של התעוררויות מרובות בלילה.

  • ניתוק ההקשר בין הנקה ושינה

    שאלה

    בני בן 9 חודשים. מאז הלידה לא ישן טוב. הוא נרדם יחסית בסדר, בהנקה, אך הבעיה היא שהוא מתעורר הרבה מאוד פעמים במהלך הלילה. הוא יכול להתעורר כל שעה ולעיתים קשה מאוד להחזירו לישון. לפעמים בהנקה חוזר מיד לישון ולפעמים צריך להסתובב איתו על הידיים קרוב לשעה עד שנרדם. למה הוא מתעורר כל כך הרבה פעמים?

    תשובה

    ראשית אני בהחלט יכולה להבין את תחושתך. זה לא פשוט להיות כל כך הרבה זמן ללא שעות שינה איכותיות, אין ספק שזה משפיע עלייך, על סביבתך וכמובן על בנך.

    את מעלה פה מספר דברים אך כולם קשורים אחד בשני, בנך אולי נרדם מהר בהנקה בתחילת הלילה אך כיוון שזה הגורם תלות לו הוא זקוק בכדי להירדם, בכל פעם שמתעורר במהלך הלילה, הוא זקוק לאותו גורם בכדי להירדם שוב. ההתעוררויות בלילה הן אינן הבעיה, אחרי שמסתיים מחזור שינה ישנה יקיצה ספונטאנית קצרצרה לכולנו, אנחנו, שיודעים להירדם לבד, מסתובבים לצד השני וחוזרים לישון מבלי להיות מודעים לכך. תינוק שאינו יודע להירדם לבד ותלוי בגורם תלות חיצוני (הנקה, למשל) זקוק בכל יקיצה כזו לאותם התנאים אליהם הורגל בתחילת הלילה.

    כאשר בנך ילמד להירדם ללא שום גורם תלות חיצוני השינה שלו תהיה איכותית יותר, עמוקה יותר ורציפה יותר וכמובן יהיה מאושר יותר ויקבל אמא עירנית ומאושרת יותר.

  • איך להקדים את שעת ההשכבה?

    שאלה

    יש לנו תאומות בנות שנה וחצי שהולכות לישון מאוחר יחסית בערב, בסביבות 22:00. ניסינו להשכיבן מוקדם יותר אך ללא הצלחה. לוקח להן המון זמן להירדם, מה לעשות?

    תשובה

    22:00 זו שעה מאוד מאוחרת להשכבת תינוקות בגילאים של בנותייך. השעה האידיאלית היא לרוב לא אחרי 20:00. חשוב שתשימי לב לסימני העייפות שלהן, מתי הן מתחילות להראות אותם (שפשופי עיניים, פיהוק, גירוד באוזן וכוליי) ומרגע שהחלו להראות סימני עייפות השתדלי להתחיל את טקס השינה ולהשכיבן מוקדם ככל האפשר. היענות מוקדמת לסימני העייפות תקל על ההירדמות שלהן ותשפר את איכות השינה. ככל שדוחים את ההשכבה ועובר זמן רב מרגע שהחלו להראות סימני עייפות ההשכבה הופכת לקשה יותר וכן איכות השינה נפגעת.

  • מדוע חלה החמרה בהרגלי השינה של הילד?

    שאלה

    מדוע הרגלי השינה של בננו השתנו? עד לפני חודשיים בננו בן ה-8 חודשים היה ישן מצוין ונרדם לבד כאשר אנו יושבים לידו, כך ההרדמות נמשכו כמה דקות בלבד. בנוסף הוא היה מתעורר רק פעם אחת בלילה לאכול.

    לפני חודשיים, מאז שהחלו לצמוח שיניים, לוקח להרדים אותו לפעמים שעה והוא מוכן להירדם רק על הידיים ובקפיצות על כדור פיזיו'. עכשיו הוא מתעורר 4-5 פעמים בלילה, מה לעשות?

    תשובה

    ראשית, ציינתם כי בנכם היה נרדם לבד עד לפני חודשיים וחשוב לי להבהיר כי הירדמות עם נוכחות ההורים היא אינה הירדמות עצמאית.

    הילד בעצם תלוי בנוכחות שלכם כדי להירדם ומה שקורה פעמים רבות הוא שילדים שתלויים בגורמים חיצוניים כדי להירדם מפתחים בשלב מסוים "עמידות" לאותו גורם תלות, כלומר מה שעבד עליהם תקופה מסוימת מפסיק לעבוד ואז זה דורש מההורים או להשתמש באותו גורם תלות אך זמן ארוך יותר (הגדלת המינון) או "לשדרג" את עצמם ולעבור לגורם תלות חיצוני אחר.

    במקרה שלכם, בעצם, בנכם היה רגיל לתלות של הנוכחות שלכם בחדר ובשלב מסוים פיתח אליה עמידות ולכן משך זמן ההרדמה ארוך יותר ואילץ אתכם "להשתדרג" ולעבור להירדמות על הידיים תוך קפיצות על הכדור.

    עליכם להתחיל וללמד את בנכם בהדרגה הירדמות עצמאית כיוון שרק כאשר הוא יירדם לבד במיטתו וללא נוכחותכם זוהי הירדמות עצמאית אמיתית. בשלב ראשון חזרו להרדמות שהיו לפני כן עם נוכחות שלכם אך במיטתו ולאט, לאט התרחקו ממנו עד שירגיש מספיק בטוח ותוכלו לצאת מהחדר ולאפשר לו להירדם לבד.

  • כיצד לגמול פעוט מאכילה בלילה?

    שאלה

    הבן שלי בן שנה וחצי ומתעורר לאכול 3 פעמים בלילה, אני יודעת שהוא לא אמור לאכול בגילו אבל אני לא יודעת איך להוריד לו את הבקבוקים.

    תשובה

    אכן ילד בגיל שנה וחצי לרוב יכול להסתדר בלי בקבוקי חלב בלילה.

    אני מציעה קודם לוודא שהוא יודע להירדם לבד ושאין לו תלות בבקבוק. לאחר מכן אני ממליצה לך לרווח את הפערים בזמני ההאכלות בהדרגה, למשל אם הוא מקבל בקבוק כל שלוש שעות התחילי לרווח לכל ארבע שעות, כלומר כשהוא מתעורר אחרי פחות מ 4 שעות החזירי אותו לישון כמו בתחילת הלילה, בלי בקבוק ועם המון תמיכה ואמפתיה לקושי: חיבוקים ותמיכה עד שהוא נרגע ובהתעוררות הבאה תני לו שוב בקבוק.

    אחרי יומיים-שלושה הוא כבר יתחיל להתרגל לשינוי ואז רווחי לחמש שעות באותה דרך וכן הלאה עד שתורידי את מספר הבקבוקים בלילה.

  • האם שנות היום משפיעות על השינה בלילה ?

    שאלה

    ביתי בת ה-8 חודשים ישנה טוב בלילה ונרדמה לבד עד לאחרונה. היא החלה לדרוש להירדם על הידיים ולא מוכנה להירדם במיטתה. אני רוצה לציין כי בשנות היום תמיד הייתה מתקשה להירדם והייתי מרדימה אותה על הידיים או בעגלה.

    זה לא הפריע לי אבל נראה שעכשיו זה משפיע על הלילה, מה דעתך?

    תשובה

    אכן לשנות יום יש השפעה מאוד גדולה על שנות הלילה. זה נכון שביום קשה יותר להירדם (כי רמת המלטונין, הורמון השינה, נמוכה). יחד עם זאת חשוב ביותר שההרדמה איתכם תהיה כמו בלילה כיוון שילדים, שרגילים ביום להירדם עם עזרה ובלילה לא, מהר מאוד מתחילים לדרוש את אותה עזרה גם בלילה וזה בדיוק מה שביתך עשתה. עלייך לחזור ולהרדימה כמו שהיה קודם לכן בלילה, אך הפעם התעקשי על זה גם במהלך שנות היום.